);
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.

Telephone: +44 (0)1625 426218

Follow us on Social Media:

Architects, Historic Building Consultants
Inspiring Visions; Realising Dreams

Entry for Best Residential Build – Northern Design Awards 2019

Entry for Best Residential Build – Northern Design Awards 2019

Hayes and Partners have entered Northern Design Awards 2019 – Best Residential Build

Recognising the very best in home design and architecture. Recognising new builds within the Residential sector that most effectively demonstrate high levels of user satisfaction and comfort and deliver outstanding measured building performance, energy efficiency and reduced carbon emissions alongside exceptional interiors.’

New Orchard Barn is designed to have the appearance of a converted barn, while making reference to  black timber stables which stood on the site.  The agricultural character is enhanced by simple detailing, traditional materials and the use of round windows which respect the older traditions of farm buildings.

The new house sits over the footprint of the stables, preserving the old orchard trees.

The Wow Factor starts with the approach to the house, along a wooded drive leading through a deer park to enter the site opposite an ancient pond.  The new shared drive leads past the pond to enter the orchard and sweeps round to the parking area in front of the house.

The entrance hall is an impressive double height space, lit by a wall of glass at the front and rooflights above.  The glulam ridge beam is mirrored in the chunky timber of the staircase, emphasized by the minimal glass balustrade.  Oak internal doors continue the timber theme throughout the dwelling.

At the heart of the house is the expansive open-plan kitchen/dining/family space, with triple sliding doors leading out to the rear garden.  The sleek contemporary kitchen has a large island incorporating a boiling tap, induction hob and two bar fridges; the full height units at the rear provide a backdrop to the room and accommodate ovens, larder, fridge and a secret working space behind slide-away doors.

The building is designed to be highly insulated and airtight.  Hayes and Partners specified a multi-foil insulation which also acted as an airtight barrier, and highly insulated windows.  Timber glulam beams were specified instead of steel, as a low carbon material, setting a theme for the design of the oak block staircase.  The burnt timber cladding is sourced from a local supplier; the timber comes from Cannock Chase.

The east/west orientation of the building makes best use of morning and evening sun; windows are restricted on the north elevation.  Rooflights allow natural light into all rooms.