Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.

Telephone: +44 (0)1625 426218

Follow us on Social Media:

Architects, Historic Building Consultants
Inspiring Visions; Realising Dreams

Long Meadow Barn

Long Meadow Barn

Client

Private Client

Location

Rainow, Cheshire

Scope

Conversion

Completion

TBC

Hayes and Partners have gained planning consent for the conversion of a modern agricultural shed into a large detached dwelling.

As the existing building was much larger than the client required, we introduced an open bay, a void volume within the steel frame, to break up the mass of the building.  This in turn separated the main house volume from a smaller ancillary volume, with the open bay in-between. The open bay, protected from the wind by structural glazed screens, creates a private courtyard garden whilst allowing natural light to penetrate deep into the building’s footprint via courtyard windows.

“The design is innovative and reuses the framework of the building in an imaginative way. It opens up part of the building to provide a private courtyard area preventing further incursion beyond the existing footprint of the barn structure for private amenity space.” – Case Officer, Cheshire East Planning

The ground floor level comprises a large open-plan living space with views towards the countryside, with the more intimate spaces looking onto the courtyard. Three generous bedrooms are positioned above, at the centre of the house where the maximum roof space is available.

The building is within the setting of Listed stone farmhouse and barns. We carefully selected a restrained but complementary palette of stone and timber cladding for the external walls and zinc sheeting for the roof. Subsequently, our elevational approach is contemporary in application but still appropriate to the rural context.